Güncel Sayı

Cilt: 2 Sayı: 1, 30.06.2023

Yıl: 2023

Karatekin Üniversitesi Fen Fakültesi Dergisi, Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik, İstatistik alanlarında yazılmış Fen Bilimleri literatürüne katkı sağlayacak araştırma makalesi, derleme, özgün ve nitelikli akademik çalışmaları literatüre kazandırmayı amaçlamaktadır.

Karatekin Üniversitesi Fen Fakültesi Dergisi’nde, Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik ve İstatistik alanlarında uluslararası özgünlük taşıyan nitelikli araştırma ve derleme makaleleri yayımlanacaktır. Çankırı Karatekin Üniversitesi Fen Fakültesi Dergisi yılda iki kez elektronik olarak hem Türkçe hem de İngilizce yayım yapan hakemli, ulusal ve akademik bir dergidir.
Dergiye gönderilen makaleler amaç, kapsam ve yeterlilik kriterleri bakımından Editör değerlendirmesini takiben, uygun bulunan çalışmalar Alan Editörlerine yönlendirilir. Kör hakemlik sistemi uygulanarak en az üç uzman hakem görüşü alınır ve makale inceleme aşaması tamamlanır. Dergiye gönderilen makaleler içerikçe özgün, daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
Araştırma Makalesi: Orijinal bir araştırmayı bulgu ve sonuçlarıyla yansıtan yazılardır. Çalışmanın özgün ve bilime katkısı olmalıdır.
Derleme Makalesi: Yeterli sayıda bilimsel makaleyi tarayıp, konuyu bugünkü bilgi ve teknoloji düzeyinde özetleyen, değerlendirme yapan ve bulguları karşılaştırarak yorumlayan yazılardır. Derleme makalelerde, ağırlıklı olarak son 10 yıla ait kaynaklar kullanılmalıdır.
Karatekin Üniversitesi Fen Fakültesi Dergisi yayımlarında herhangi bir yayın ücreti alınmayacaktır. 

Karatekin Üniversitesi Fen Fakültesi Dergisi yılda iki sayı olarak yayımlanır ve Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik ve İstatistik alanlarında yapılan özgün ve nitelikli akademik çalışmaları yayımlar. Dergi’de yayımlanmak üzere gönderilen her türlü yazı Editör ön incelemesinden sonra “Hakem” inceleme ve değerlendirmesinden geçirilir. Makalenin Dergi’ye sunulması daha önce başka bir yerde yayımlanmadığı ve halen yayımlanması girişiminde bulunulmadığı anlamına gelir.
Makalenin bütünü; şekil, grafik, fotoğraf ve tabloları içermek üzere “Times New Roman” yazı karakterinde, 12 punto, 1.5 satır aralığında ve iki yana yaslı yazılmalıdır. (Latex formatı için buraya tıklayınız. Word şablonu için buraya tıklayınız.) (Telif Hakkı Devir Formu için tıklayınız)
Sayfa yapısı olarak A4 kağıt boyutu kullanılmalı ve üstten ve soldan 3 cm, alttan ve sağdan 2.5 cm boşluk bırakılmalıdır. Makale metnine sayfa ve satır numarası eklenmelidir. Makale dili Türkçe ya da İngilizce olmalıdır. Türkçe hazırlanan makaleler Türk Dil Kurumu’nun son yazım kılavuzu dikkate alınarak yazılmalıdır.
Çankırı Karatekin Üniversitesi Fen Fakültesi Dergisi yılda iki sayı olarak yayımlanır ve Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik ve İstatistik alanlarında yapılan özgün ve nitelikli akademik çalışmaları yayımlar. Dergi’de yayımlanmak üzere gönderilen her türlü yazı Editör ön incelemesinden sonra “Hakem” inceleme ve değerlendirmesinden geçirilir. Makalenin Dergi’ye sunulması daha önce başka bir yerde yayımlanmadığı ve halen yayımlanması girişiminde bulunulmadığı anlamına gelir.
Makalenin bütünü; şekil, grafik, fotoğraf ve tabloları içermek üzere “Times New Roman” yazı karakterinde, 12 punto, 1.5 satır aralığında ve iki yana yaslı yazılmalıdır. (Sayfa sınırlamasına gerek var mı?)
Sayfa yapısı olarak A4 kağıt boyutu kullanılmalı ve üstten ve soldan 3 cm, alttan ve sağdan 2.5 cm boşluk bırakılmalıdır. Makale metnine sayfa ve satır numarası eklenmelidir. Makale dili Türkçe ya da İngilizce olmalıdır. Türkçe hazırlanan makaleler Türk Dil Kurumu’nun son yazım kılavuzu dikkate alınarak yazılmalıdır.
Kapak Sayfası: Makale başlığı (makale dilinde), yazarların tam adları (unvansız olarak) ve çalıştıkları kurumlar ile sorumlu yazarın tüm iletişim bilgilerini (açık adres, e-mektup ve telefon ve belgegeçer numaraları) içermelidir. Makale başlığı, kısa ve açıklayıcı olmalı, ilk harfler büyük olacak şekilde küçük harflerle, 14 punto ve koyu yazılmalıdır. Yazar isimleri küçük, soyadları büyük harflerle (sayfanın ortasında) koyu yazılmalıdır. Yazar kurumları, ilk harfler büyük olacak şekilde küçük harflerle yazılmalıdır.
Başlık:

Özet sayfası: Makale başlığı, özeti (en az 100, en fazla 250 kelime) ve anahtar kelimeler (3-6 adet) makale dilinde verilmelidir. Aynı bilgiler diğer dilde de (makale dili Türkçe ise İngilizce ya da tersi) verilmelidir. Özet, kısaca araştırmanın gerekçesini, amaçlarını, yöntemini, bulguları ve önerileri içermelidir.
Anahtar Kelimeler: Özet sayfasının 1 satır altına her anahtar kelimenin ilk harfi büyük diğerleri küçük harflerle, mümkünse başlıkta kullanılmayan, çalışmayı en iyi biçimde tanımlayacak en az 3 ve en fazla 6 anahtar kelime yazılmalıdır.

Ana metin: Makale ana metni; Giriş; Materyal ve Yöntem; Bulgular; Tartışma ve Sonuç; Kaynaklar bölümlerinden oluşur. Bütün ana bölüm başlıları büyük harflerle ve koyu olacak şekilde, alt başlıklar ise sadece ilk kelimenin ilk harfi büyük ve koyu yazılır. Başlıklar ve paragraf başı 0 cm içeriden başlamalı, paragraflar arası boşluk bırakılmalıdır. Şekil ve tablolar makale içinde uygun yerlere şekil ve tablo numarası verilerek yerleştirilmeli, tablo başlıkları tablonun üst kısmında ve şekil başlıkları şeklin altında verilmelidir. Şekil ve tablo başlıkları mümkün olduğunca kısa ve açıklayıcı olmalıdır. Şekil resim ise yüksek çözünürlükte olmalı, grafik ise anlaşılması kolay olacak şekilde düzenlenmelidir. Tablolarda sadece yatay çizgiler kullanılmalıdır. Makaleye konu canlı tür ya da türlerinin yerel isimleri kullanılıyorsa bunların bilimsel adları metinde ilk geçtikleri yerde belirtilmelidir. Birimler için uluslar arası birimler sistemi kullanılmalı (The International Systems of Units, SI) ve ondalık ifadeler nokta (.) ile belirtilmelidir (örneğin, %45.7 veya 0.221).
Şekiller ve Tablolar: Şekil, grafik, fotoğraf ve benzerleri "Şekil", sayısal değerler ise "Tablo" olarak belirtilmelidir. Tüm şekil ve tablolar makalenin içine yerleştirilmelidir. Şekil ve tabloların boyu tek sayfa düzeninde en fazla 16x20 cm ve çift sütun düzeninde ise genişliği en fazla 8 cm olmalıdır. Şekil ve tabloların boyutu baskıda çıkabilecek çözünürlükte olmalıdır. Araştırma sonuçlarını destekleyici nitelikteki resimler 600 dpi çözünürlüğünde "jpg" formatında olmalıdır. Her tablo ve şekle metin içerisinde atıf yapılmalıdır. Tüm tablo ve şekiller makale boyunca sırayla numaralandırılmalıdır (Tablo 1 ve Şekil 1). Tablo ve şekil başlıkları ve açıklamaları kısa ve öz olmalıdır. Şekil ve tablo başlık yazıları 10 punto, şekil ve tabloların içindeki yazılar 9 punto, tablo altı yazılar 8 punto Times New Roman yazı karakterinde olmalıdır. Tablo ve şekillerde kısaltmalar kullanılmış ise hemen altına bu kısaltmalar açıklanmalıdır.

Birimler: Tüm makalelerde SI (System International d’Units) ölçüm birimleri kullanılmalıdır. Ondalık kesir olarak nokta kullanılmalıdır (1,25 yerine 1.25 gibi). Birimlerde “/” kullanılmamalı ve birimler arasında bir boşluk verilmelidir (m/s yerine m s-1, J/s yerine J s-1, kg m/s2 yerine kg m s−2 gibi). Sayı ile sembol arasında bir boşluk bırakılmalıdır ( 4 kg N ha-1, 3 kg m−1 s−2, 20 N m, 1000 s−1, 100 kPa, 22 °C gibi). Bu kuralın istisnaları düzlemsel açılar için kullanılan derece, dakika ve saniye sembolleridir (°, ′ ve ″). Bunlar sayıdan hemen sonra konmalıdır (10°, 45', 60" gibi). Litrenin kısaltması “l” olarak belirtilmelidir. Cümle sonunda değillerse sembollerin sonuna nokta konulmamalıdır (kg. değil kg).

Formüller: Formüller numaralandırılmalı ve formül numarası formülün yanına sağa dayalı olarak parantez içinde gösterilmelidir. Formüllerin yazılmasında Word matematik işlemcisi kullanılmalı, ana karakterler 12 punto, değişkenler italik, rakamlar ve matematiksel ifadeler düz olarak verilmelidir. Metin içerisinde atıf yapılacaksa “Eşitlik 1” biçiminde verilmelidir (…ilişkin model, Eşitlik 1’ de verilmiştir).

Kaynaklar: Makale içinde atıf yapılan tüm kaynaklar Kaynaklar bölümünde alfabetik olarak listelenmelidir. Aynı şekilde Kaynaklar bölümündeki tüm eserlere metin içinde atıf yapılmalıdır. Kaynaklar metin içinde yazarın soyadı ve yayınlandığı tarihe göre verilmelidir (Örneğin: Kray and Fisher 2008; Yılmaz ve ark. 2005; Zigler 1983a ve 1983b). Atıf cümle içinde kullanılacaksa sadece yılı paranteze alınmalıdır (Örneğin: ‘Steffenrem et al. (2007) Picea abies odun özelliklerinin …’).
Kaynaklar aşağıdaki örneklerdeki gibi listelenmelidir:
Dergi makaleleri:
Pandey DK, Palni LMS (2005) Germination of Parthenium hysterophorus L. seeds under the influence of light and germination promoting chemicals. Seed Sci Technol 33:485-491
Kitaplar:
Ürgenç S (1988) Genel plantasyon ve ağaçlandırma tekniği. İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Yayını, No: 444, İstanbul
Kitapta Bölüm:
Brown B, Aaron M (2001) The politics of nature. In: Smith J (ed) The rise of modern genomics, 3rd edn. Wiley, New York, pp 230-257
Bildiriler:
Demeritt ME (1981) Fifty years of hybrid poplar research in the northeast. In: Proceedings of 27th North-Eastern forest tree improvement Conference. University of Vermont, Burlington, VT, pp 166–183
Tezler:
Kambur S (2009) Rhus coriaria L., Pyracantha coccinea M. Roemer ve Cotoneaster nummularia Fisch.&Mey türlerinin tohum ve çimlenme özelliklerinin belirlenmesi. Artvin Çoruh Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Artvin, 40 s
Diğer:
Robbins J, Evans M (2004) Growing media for container production in a greenhouse or nurseries. Part I. Components and mixes. Agriculture and Natural Resources. Division of Agriculture: University of Arkansas, Fayetteville. http://www.uaex.edu/Other_Areas/publications/PDF/FSA-6097.pdf. Accessed 1 Sept 2010

Karatekin Üniversitesi Fen Fakültesi Dergisi, COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından belirlenen yayın etiği ilke, standart ve tavsiyelerini gözetmektedir. Etik sorunlar COPE kuralları ve dergi yönergesi gereğince değerlendirmeye tabi tutulacaktır.
Bu kapsamda, dergimiz tek-kör hakemlik süreçlerinden geçmiş makalelerin üretilmesini, geliştirilmesini ve paylaşılmasını uygun görmüştür. Derginin yayın etiği politikasına uyumlu olmayan yayımlanacak ve yayımlanmış tüm makaleler yayımdan çıkarılır.
Dergimiz, editör kurulu ve/veya hakemler tarafından verilen dönüşlere göre yazarlardan çalışma konularına ve analiz sonuçlarına ilişkin çıktı dosyalarını isteme hakkını saklı tutar. İstenilen belgenin sunulmaması durumunda, makale reddedilecektir.
Makalenin yayıma kabul edilmesinin ön şartı, en az 2 (iki) hakem tarafından yayımlanmaya uygun görülmesidir. Kabul edilen makalelerin yayımlanma sırası, kabul zamanına bağlı olarak ayarlanmaktadır. Fakat Yayın Kurulu, gerekli gördüğü durumlarda değişiklik yapma hakkını saklı tutmaktadır. Bir makale yayıma kabul edildikten sonra, “Telif Hakkı Devir Formu” tüm yazarlar tarafından doldurulup imzalanarak dergi sistemine yüklenmelidir (tıklayınız).
Taraflar ile ilgili etik ilkelere uymayan bir davranış, yayımlanmak üzere gönderilmiş veya yayımlanmış bir çalışmanın ilgili etik olmayan bir durumu söz konusu ise dergi e-mail adresine bilgi verilmesi gerekir.
Yazarların Etik Sorumlulukları
• Yazar isimlerinin eksik olarak sunulduğu,
• Katkısı olmayan kişilerin yazar olarak yer aldığı,
• Derginin kapsamında olmayan çalışmaların bulunduğu,
• İntihal ve etik olmayan yayıncılık davranışını içeren bir çalışmanın olduğu,
• Varsa fon kaynaklarının tanınmaması durumunun bulunduğu,
• Başkalarına ait telif hakkı ihlali olacak hususlarda,
• Bir yeri/kimseyi/kurum/kuruluş vb ifşa etmesi,
• Çıkar çatışmalarının olması,
• Raporlama standartlarının bulunmaması,
• Kullanılan verilerin istenildiğinde sunulamaması,
• Aynı çalışma ile ilgili çoklu, gereksiz veya eş zamanlı yayın yapılması,
• Çalışma kapsamında uygun atıf ve referansların kullanılmadığı,
• Makalede ana ve belirgin hataların bulunması durumunda,
Başvuru esnasında tespit edilen benzerlik oranının %20’nin (iThenticate) üstünde çıkması halinde, ilgili makaleler değerlendirilme için hakeme gönderilmez.
Yazarlar ilgili makalenin intihal kontrol süreçlerini sürdürmek üzere “iThenticate” çıktısını ve oranını kontrol etmelidir. İlgili raporu dergiye yüklemelidir. Makalenin revizyonundan sonra da aynı işlem yapılmalıdır.
Çalışmanın kabul edilmesi durumunda, “Telif Hakkı Devir Formu” dergi sistemine yüklenmelidir. Bu belgeye çalışmada yer alan tüm yazarların imza atması gerekir.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları
• Makale dergi yönergesine uygun olarak kontrol edilmelidir.
• Makalenin akademik kalitesi ve özgünlüğü incelenmelidir.
• Çalışmaya ait bilgileri yazarlar veya başkaları ile paylaşmamalıdır.
• Değerlendirmeler somut, ölçülü ve objektif olmalıdır.
• Değerlendirme sürecinde, kendisine tanınan süreye dikkat edilmelidir. Gerekliyse, ek süre talebinde bulunmalıdır.
• Çalışmada telif hakkı ihlali ve intihal görmesi halinde, editöre ivedi olarak bilgi verilmelidir.

Editör, Editör Yardımcıları ve Alan Editörlerinin Etik Sorumlulukları
• Dergide, yayın niteliğini yükseltmeye çaba gösterir.
• Dergide, verilen kararlarda kamu yararı düşünülür.
• Dergide yayımlanan makale yazarlarının telif hakkını korur.
• Her makalenin kayıtlarını, dergiyle ilgili yazışmaları elektronik ya da basılı olarak saklar.
• Editörler çalışmalarını tarafsızlık, gizlilik, çıkar çatışması, akran inceleme süreçleri ile tamamlar,
• Etik olmayan davranış yönetimlerini rasyonel etik kurallarınca yapar,
• Dergiye yüklenen makaleler, ilgili editör tarafından hakemlere (en az 2 adet) sunulmadan önce, dergiye uygunluğunu kontrolden geçirir. Bu uygunluk adımları:
-Yazım kurallarına uygunluğu
-Şekilsel olarak şablona uygunluğu
-Amaç ve kapsamına uygunluğu
-Yayın ilkelerine uygunluğu
-Yayın etiğine uygunluğu
-Bilimsel niteliği ve özgünlüğü incelenmelidir.
Dergi Yayın Politikası
• “Çankırı Karatekin Üniversitesi Fen Fakültesi Dergisi”, Türkçe ve İngilizce olarak, yılda 2 sayı (Nisan ve Ekim) olarak yayımlanır.
• Ulusal, tek-kör hakemli, indeksli ve açık erişimli bir dergidir.
• Makalelerden herhangi bir değerlendirme ve başvuru ücreti alınmamaktadır.
• Makale değerlendirme süreci ortalama 8 (sekiz) haftadır.
• Değerlendirme sürecindeki makale (veya çalışma) DergiPark sistemi üzerinden, tüm yazarların ıslak imzasının bulunduğu geri çekme talep yazısını göndermeleri şartı ile geri çekilebilir. Ancak, bu süreç tamamlanmadan, ilgili makale başka bir dergiye gönderilemez. Değerlendirmesi tamamlanmış makale geri çekilemez.

Karatekin Üniversitesi Fen Fakültesi Dergisi yayımlarında herhangi bir yayın ücreti alınmayacaktır.